12. Cum se obtine o aruncare corecta.

1.Aruncarea propriu-zisa
1.1 Notiuni teoretice
Pentru inceput, haideti sa vedem cum zboara o sageata. In zbor, sageata descrie o curba parabolica, la fel ca o piatra aruncata, sau ca un proiectil tras de o arma. Avem in imaginea de mai jos aceasta traiectorie.
aruncare darts - parabola
Functie de puterea cu care este aruncata sageata, parabola poate sa fie mai inalta sau mai joasa. O tehnica corecta a aruncarii sagetii trebuie sa ghideze sageata exact de-a lungul acestei curbe parabolice in momentul accelerarii ei si trebuie sa garanteze ca aceasta se poate mentine pe curba, atunci cand este eliberata din mana.
Cum trebuie aruncata sageata, pentru a se mentine in zbor pe traiectoria corecta? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa observam mecanica bratului de aruncare. Aceasta poate fi descris ca un mecanism cu 3 parghii, articulate una de alta prin doua puncte mobile (similare cu niste balamale), al treilea punct fiind fix.
aruncare darts - parabola
Privind imaginea de mai sus, observam ca cele 2 puncte mobile sunt cotul si incheietura mainii, iar punctul fix este umarul, in timp ce parghiile sunt bratul, antebratul si mana.
Cei care au avut ghinionul sa fie torturati de mecanica in timpul scolii isi vor aminti ca explicatia urmatoare este foarte plauzibila - teoretic se poate desena orice curba posibila in limitele respective, atunci cand sistemul de parghii se misca, si in ciuda faptului ca bratul uman nu este chiar atat de mobil ca sistemele mecanice, curba parabolica este, totusi un exercitiu usor.
1.2. Ce este obligatoriu si ce este interzis sa facem atunci cand aruncam o sageata
1.2.1. La nivelul incheieturilor si a parghiilor
Umarul - este singurul punct din intregul proces care nu isi schimba pozitia. Asa ca nu trebuie sa va miscati corpul in timpul aruncarii - acesta este, deci, un prim lucru interzis. Actiunea de aruncare se obtine doar prin miscarea bratului.
Cotul - sta intr-o pozitie fixa atunci cand sageata este dusa spre inapoi, apoi, intr-un anumit punct in faza de acceleratie incepe sa se ridice. Acest lucru este foarte interesant, pentru ca s-ar putea sa fi auzit sfatul: "cotul trebuie sa stea fix in timpul aruncarii". Acest sfat este complet gresit. Un cot care ramane fix, va obliga sa eliberati sageata mai devreme. Este, daca vreti, diferenta in ceea ce priveste precizia intre un pistol si o pusca. Lungimea mai mare a tevii unei pusti ii mareste precizia acesteia. Cu toate acestea exista si jucatori de top, foarte putini insa, care mentin cotul fix. Acelasi lucru il realizeaza si perioada mai mare de ghidare a sagetii, deci, pentru ca trebuie sa eliberam sageata cat mai tarziu, cotul trebuie sa se miste in sus, in faza finala a aruncarii. Tineti minte ca mana trebuie sa urmareasca traiectoria sagetii si imediat dupa eliberarea acesteia. Procedand asa, eliberarea sagetii se face mai usor, intrucat nu trebuie sa gasim cu exactitate punctul de eliberare. Nu are prea mare importanta daca o eliberam un pic mai devreme sau mai tarziu, oricum sageata va sta intr-o pozitie corecta de zbor.
Incheietura mainii - actiunea acesteia in timpul aruncarii este un alt subiect frecvent discutat. Marea majoritate a jucatorilor profesionisti folosesc miscarea brusca a incheieturii pentru a obtine o acceleratie mai mare. Nu-i asa ca modul de miscare al celor trei "parghii" va amintesc de un bici? Daca veti misca brusc incheietura mainii, varful biciului (adica sageata) va avea o viteza mai mare, si prin urmare, veti putea misca celelalte parti ale sistemului de parghii mai incet, veti pune mai putina forta in aruncare, deci veti obtine o precizie superioara. Exista, insa si un risc in acest tip de miscare - este un lucru in plus care trebuie controlat si, prin urmare, o noua sursa de erori. Daca jucatorii profesionisti folosesc aceasta tehnica, pentru incepatori nu este recomandata decat daca au darul natural de a controla miscarea.
1.2.2. In timpul fazelor aruncarii
Ochirea: Puneti ochiul, sageata si tinta pe care doriti sa o loviti pe aceeasi linie. Focalizati tinta, nu sageata sau vreo fata care tocmai intra in bar. Folositi orice puncte de ochire de pe tinta, sau ochiti in modul vostru propriu, dar ochiti! Multi jucatori ochesc in mod natural, dar, surprinzator, unii incepatori nu o fac de la inceput. Este un lucru obligatoriu, deci ochiti!
Miscarea catre inapoi: Faceti aceasta miscare, dar nu o faceti prea repede. Multi incepatori se tem ca in timpul miscarii inapoi pierd precizia ochirii, dar controlul acesteia este doar o chestiune de practica. Sunt doar foarte putini jucatori de succes care omit aceasta miscare, deci pentru restul de 99% este un alt lucru obligatoriu. Cat de departe misti mana inapoi este ceva personal, dar este bine sa o misti putin. Daca simti ca miscarea te ajuta, poti duce mana inapoi cat de mult posibil. Poti evita sa te lovesti in ochi sau in nas, prin miscarea inapoi a sagetii pe sub barbie, sau pe langa obraz, totul depinde de tehnica fiecaruia. O eroare tipica este sa nu duci mana inapoi cat trebuie, din cauza controlului mai dificil al acestei miscari, dar vei sacrifica astfel un spatiu de accelerare, adica vei obtine o precizie mai mica. Numai practica te va duce la cea mai buna miscare posibila.
Acceleratia: Nu este atat de cruciala cum s-ar putea sa crezi. Obtine-o cat mai natural, nu o face prea repede sau cu prea mare forta. Fa-o calm, dintr-o miscare si pe tot drumul pana la faza de urmarire a sagetii. Aminteste-ti miscarea cotului. Daca folosesti miscarea brusca a incheieturii, atunci mana va merge inainte in aceasta faza, pana la extensia completa a intregului brat.
Eliberarea: Cum am prezentat anterior, cu o aruncare corecta, acest lucru vine de la sine si nu constituie o mare problema. Daca ai dificultati cu punctul de eliberare, atunci inseamna ca faci o eroare tehnica, nu ridici cotul sau nu urmaresti sageata dupa eliberarea ei. Sau poate folosesti miscarea brusca a incheieturii mainii. In acest caz, mana trebuie sa aibe unghiul corect fata de antebrat.
Urmarirea sagetii dupa eliberare: Este un lucru foarte important. Amintiti-va comparatia dintre pistol si pusca. Cel mai bun mod de a realiza aceasta miscare este sa o terminati cu mana aratand tinta aleasa. O eroare tipica este de a cobori bratul, imediat dupa eliberarea sagetii. Tineti bratul in pozitia ridicata doar pentru un moment si veti avea sentimentul ca este foarte usor de obtinut pozitia corecta de urmarire a sagetii.
1.2.3. Sageata
Sageata este obiectul principal din toata povestea. Nu uitati sa ghidati sageata de-a lungul parabolei amintite. In limbajul geometriei, sageata trebuie sa fie mereu in contact cu tangenta la parabola de aruncare, in punctul de intersectie al mainii cu parabola. Pentru aceasta, nu trebuie sa-ti filmezi aruncarea si apoi sa desenezi o parabola perfecta pe ecran, cu ajutorul celor prezentate mai inainte, lucrul se va dezvolta natural, prin practica. Cauta sa tii minte urmatoarele elemente esentiale: a.unghiul pe care il face sageata cu orizontala trebuie sa fie mereu pozitiv; b. acest unghi creste in timpul miscarii inapoi si descreste constant in faza de accelerare; c. in momentul eliberarii sagetii, este aproape de zero, dar are tot valoare pozitiva; d. in nici o circumstanta acest unghi nu trebuie sa fie negativ, acest lucru fiind interzis.
1.2.4. Balansul sagetii in timpul zborului
Aproape fiecare sageata a unui incepator se balanseaza vizibil in timpul zborului, aceasta nefiind stabila pe traiectorie. La jucatorii profesionisti cu greu puteti observa chiar si o usoara clatinare. Aceasta miscare a sagetii in timpul zborului poate avea urmatoarele cauze:
- sagetii i se imprima o traiectorie care nu are deloc forma unei parabole;
- ansamblul corpul sagetii - fluturas nu indeplineste conditiile aerodinamice necesare. Folositi fluturasi standard si lungimi medii ale sagetii pentru a remedia acest neajuns;
- cea mai probabila - unghiul sagetii cu orizontala scade sub limita necesara, undeva pe timpul aruncarii;
- cea mai putin probabila - unghiul sagetii cu orizontala este mult prea mare.
2.Priza sagetii
Priza este cea mai variabila parte a tehnicii darts-ului. Practic poti folosi orice priza care ti se pare mai convenabila. In ceea ce priveste acest subiect, exista doar cateva lucruri de care trebuie sa te temi.
2.1. Priza de baza
Pune-ti sageata in palma deschisa. Balanseaz-o si gaseste-i astfel centrul de greutate. Apoi, cu ajutorul degetului mare, rasuceste sageata, spre varfurile celorlalte degete. Plaseaza-ti degetul mare un pic in spatele centrului de greutate, apuca sageata cu cate degete doresti, apoi misca-ti mana in pozitia de ochire. Gata, aceasta este priza de baza. Cele mai multe feluri de priza sunt variatii usoare ale acesteia.
2.2. Cerinte fundamentale
- Varful sus! Asa cum ati vazut mai inainte, principalul obiectiv al prizei trebuie sa fie tinerea varfului sagetii in sus, in fiecare faza a aruncarii. Daca nu se intampla asa, schimba imediat priza!
- Solid, dar nu tesionat. Priza trebuie sa fie ferma, dar nu trebuie sa-ti mentina muschii degetelor incordati. Daca degetele devin albe de la presiune, sau amprenta sagetii se imprima pe varfurile degetelor, este prea mult. Daca muschii tai sunt atat de contractati, incat ai probleme atat la eliberarea sagetii, cat si pe tot parcursul, se va ajunge la abateri nedorite de la traiectoria optima.
- Forma corpului sagetii. Tipurile de priza sunt folosite diferentiat, in functie de forma sagetii. Astfel, este evident ca pentru corpurile mai lungi este indicata o priza cu mai multe degete, in timp ce o priza cu mai putine degete trebuie sa fie folosita in cazul corpurilor mai scurte. Nu este de ajuns sa iti gasesti priza corecta, ci trebuie sa iti gasesti si marimea potrivita a corpului sagetii. Aceste doua lucruri trebuie privite in interdependenta. Este inca un aspect al preferintelor fiecarui jucator.
- Nu strangeti in pumn degetele neimplicate in tinerea sagetii! Cel mai bine este sa le tineti in aceeasi pozitie ca si pe celelalte degete. Este de nedorit ca in cazul unei prize cu 4 degete, degetul mic sa atinga palma. De ce? Pentru ca si celelalte degete vor suferi de la contractia aruncarii, fapt ce nu este in regula. Darts-ul este un joc de atingere, nu de forta. Pentru a mentine contactul, strange sageata atat de usor, incat sa nu alunece, dar strange-o destul de ferm pentru a o putea controla in momentul accelerarii. Eroarea tipica este strangerea prea puternica a sagetii.
- Cate degete? Este o intrebare frecventa, al carei raspuns nu poate fi dat la modul general. Cel putin 3 degete (degetul mare + 2), cel mult 5. Toate degetele pot atinge corpul sagetii sau varful, dar nici un deget nu trebuie sa atinga tija sau fluturasul. O priza cu 2 degete ( degetul mare + 1) ofera un control foarte scazut. Mai mult de 3 degete dau un control mai mare al sagetii, dar fac eliberarea mai dificila, pentru ca trebuie coordonate mai multe degete. Coordonarea degetelor in momentul eliberarii sagetii este un punct cheie al prizei. Trebuie sa fii sigur ca nici un deget nu va putea da un impuls nedorit sagetii in momentul eliberarii ei. Pentru a ilustra gama variata de prize, voi prezenta in continuare cateva tipuri de priza, folosite de jucatorii profesionisti.
1. Stilou - Phil Taylor. Phil tine sageata in priza tip stilou. Aceasta priza este la fel de buna sau la fel de rea ca si oricare alta, atat timp cat tii varful sagetii in sus si nu prea mult in lateral. Aceasta priza este pe locul al doilea ca raspandire, dupa o gama variata de alte prize. Necesita un corp cilindric al sagetii, la fel ca cel utilizat de Phil.
2. Degetul mic atingand varful - Eric Bristow. In anii sai de glorie, Eric obisnuia sa tina degetul mic departe de celelalte degete, atingand varful sagetii. Folosea un corp lung al sagetii. Priza lui este o variatie a prizei de baza, nici cea mai buna, nici cea mai proasta. Jucatorii mai putini talentati s-ar putea sa se chinuie cu aceasta priza.
3. Trei degete - John Lowe. John foloseste o sageata un pic cam groasa si scurta, asa ca priza cu 3 degete s-a dezvoltat natural, pentru ca mai multe degete nu aveau loc pe corpul sagetii. Poate fi considerata ca priza standard pentru acest tip de sageti.
4. Degetul mic in pozitie verticala - Rod Harrington. Rod foloseste un corp al sagetii lung si subtire. El utilizeaza priza de baza, tinand degetul mic in pozitie verticala, in timp ce celelalte degete ating sageata.
Si acum, dupa cele prezentate, poti cu usurinta sa-ti gasesti priza care te avantajeaza. Nu incerca doar sa ii copiezi pe alti jucatori, ci impune-ti originalitatea. Bineinteles ca poti incerca diferite tipuri de prize folosite, pentru a-ti satisface curiozitatea, pentru a le compara si a gasi avantajele si dezavantajele fiecareia, dar cum tu esti unic, asa si prizele sunt unice pentru fiecare jucator. Sfatul nostru este sa incerci cat mai multe prize, sa ti-o gasesti pe cea potrivita si apoi sa exersezi pentru a o imbunatati.
3.Pozitia corpului
3.1. Una singura este cea corecta
Exista o singura pozitie a corpului care indeplineste cerintele unei aruncari reusite, aceea cu piciorul drept (stangul pentru stangaci) in fata.
Toata greutatea corpului sta pe piciorul drept, in timp ce stangul asigura echilibrul. Linia trasa de la piciorul de sprijin la cel de echilibru trebuie sa fie aproximativ perpendiculara pe oche. Acest unghi se recomanda cu strictete. Daca nu iti poti gasi echilibrul in acest fel, trebuie sa exersezi pentru acest lucru.
Atunci cand ochim, tinta, sageata si ochiul trebuie sa fie pe aceeasi linie. Cand aruncam, ar trebui ca sistemul de 3 parghii al bratului sa fie intr-un plan bidimensional. Acest lucru reduce marginile erorii, prin eliminarea miscarilor laterale ale bratului. Intr-o pozitie optima a corpului, umerii si board-ul formeaza un unghi de 90 de grade, la fel ca linia ce uneste piciorul din fata de cel din spate. Dar multi oameni considera aceasta pozitie ca fiind foarte putin confortabila, ba chiar imposibila. Asa ca trebuie sa gasim un compromis.
Unghiul umarului - defineste pozitia corpului. Trebuie sa incercati sa obtineti un unghi de 90 de grade, dar nu sacrificand total usurinta aruncarii. Unghiurile propice pot fi in gama 50...... 80 de grade. Aici, valoarea exacta este compromisul tau personal.
Unghiul picioarelor - acest unghi urmareste unghiul umarului, altfel vei cadea.
3.2. Echilibrul
In fiecare moment al aruncarii trebuie sa fii perfect echilibrat. Acest lucru va fi complicat pentru incepatori si ii va forta sa inceapa de la un unghi mic, fara sa se aplece in fata prea mult.
Distributia greutatii. Greutatea corpului trebuie sa stea, in principal, pe piciorul din fata, in timp ce piciorul din spate va prelua din greutate atat cat este necesar pentru realizarea echilibrului. Nu uitati, nu conteaza cum distribuiti greutatea pe cele doua picioare, pozitia corpului trebuie sa fie stabila. Nu sari pe piciorul din fata, trebuie sa stai mereu cu picioarele pe podea.
Aplecarea catre inainte. Cu cat te apleci mai mult catre inainte, cu atat esti mai aproape de board, dar si efortul fizic este mai mare, si pozitia de aruncare poate deveni instabila. Daca te apleci in fata prea mult, in scurt timp vei avea serioase probleme cu spatele, in special cand combini aceasta miscare cu miscarea brusca a soldului. Pentru a nu avea astfel de probleme, trebuie sa inveti sa te apleci inainte intr-un mod mai intelept. Toti jucatorii profesionisti au gasit un compromis, care rezolva toate dificultatile ce apar, asa ca ar trebuie sa-l gasesti si tu.
Echilibrul. Piciorul din spate este responsabil pentru mentinerea echilibrului. Ridicarea piciorului in timpul aruncarii nu este recomandata, desi se practica chiar si de unii profesionisti, dar acei jucatori au un echilibru atat de aproape de perfectiune incat te pot invinge usor, chiar si cu un singur picior pe pamant. Inca o data, nu sari cand arunci, "un picior pe pamant" este nu numai o regula de biliard. Acest lucru este recomandat cu putere pentru toti jucatorii, atat incepatori, cat si profesionisti. Piciorul de echilibru nu trebuie sa atinga solul cu toata talpa, ci numai cu degetele.
Bustul. Pozitia de aruncare trebuie sa garanteze imobilitatea corpului in timpul aruncarii. Aduceti-va aminte ca umarul este "punctul fix". Nu arcui spatele spre inapoi, pastreaza-l drept. Corpul trebuie sa fie incordat, dar bratul trebuie sa fie intr-o pozitie cat mai relaxata.
Ca o concluzie, pozitia de aruncare nu este un lucru foarte dificil, dar este de o importanta capitala. Nu incepe cu o pozitie frontala, deoarece vei perturba toate tehnicile prezentate si te vei chinui in permanenta, fara sa obtii rezultate cu adevarat notabile.