9. Cine nu stie sa piarda nu e pregatit sa castige!

Frumusetea jocului de darts este constituita de o combinate intre simplitate si competitie. Este un joc fara limita de varsta in care poti juca cu oricine indiferent ca acesta este un jucator de top sau un jucator de nivelul tau insa intotdeuna, se stie ca cel mai dificil adversar suntem noi insine.
Momentul zero este constituit de o pozitionare a bordului de darts la dimensiunile corecte intr-un mediu ce ofera confort si spatiu suficient care nu ofera stari de tensiune, intreruperi sau disconfort in timpul jocului.
Sagetile sunt si ele la fel de importante. Cele mai potrivite sageti sunt cele pe care le consideri perfect adaptate pentru stilul tau de aruncare, la care priza este perfecta si la care odata cu trecerea timpului vei face ajustari la codite sau fluturasi in functie de cerintele tale pana cand obtii ceea ce doresti.
In general se spune ca trebuie sa acorzi un minim de 30 de minute zilnic pentru antrenament insa odata cu trecerea timpului aceste 30 de minute se vor transforma in ore, asta bineinteles tine si de timpul fiecaruia in viata de zi cu zi.
Orice incepator ar trebui, in faza initiala, sa memoreze pozitia numerelor pe bord (un exercitiu simplu ar fi sa inchizi ochii si sa faci un tur de la 20 in ambele sensuri pana cand parcurgi tot bordul fara greseala) apoi trebuie memorata valoarea fiecarei triple sau duble si binenteles orice combinatie intre una din ele si o lovitura in acel numar.
Pentru a perfectiona jocul de darts toti parametri vor trebui observati printr-un proces activ, constant si intr-o continua imbunatatire. Cel mai important aspect in cadrul acestui proces este sa privesti fiecare parametru intr-o lumina analitica nicidecum intr-una critica.
In ceea ce priveste pozitia in fata bordului aceasta trebuie sa fie una cat mai lejera si care elimina tensiunile inutile in timpul jocului. Aruncarea trebuie sa fie una cat mai constanta, fara miscari inutile. Cotul trebuie sa fie cat mai fix si bratul relaxat atfel incat cu ajutorul unui grip adaptat stilului de joc sa se obtina o aruncare lina, continua si cat mai naturala.
Odata cu perfectionarea loviturii (care se face dupa zeci de mii de aruncari si luni sau chiar ani intregi de corectii) acest proces devine automatic si se va urmari doar mentinerea parametrilor obtinuti. Cel ce iubeste jocul de darts va continua intotdeauna sa perfectioneze acest proces.
Initial o aruncare buna va fi considerata o aruncare cat mai grupata a sagetilor dar ulterior aruncarea buna va fi considerata o aruncare cu o medie cat mai buna si cat mai constanta. Foarte important de retinut este ca indiferent de nivelul jocului sau tipul competitiei: NU ARUNCA NICIODATA LA INTAMPLARE! Calculeaza fiecare lovitura si fiecare sageata deoarece o reactie necontrolata nu aduce nimic constructiv si de cele mai multe ori se transforma in furie si apoi intr-un joc prost.
Sunt situatii in care dupa un antrenament foarte bun, plin de reusite, se intampla sa ai parte de nesansa unui meci impotriva unui jucator foarte bun si sa pierzi. Aceste situatii sunt inevitabile, fac parte din competitia in sine si trebuie sa te pregatesti atat pentru un meci bun cat si pentru o infrangere. Cine nu stie sa accepte o infrangere nu este pregatit pentru marea performanta. Cel mai important este sa inveti din acea infrangere sa iti corectezi punctele in care ai gresit in acel meci si sa privesti intamplarea ca pe o experienta benefica nicidecum ca pe o infrangere.
Un element foarte important al jocului de darts il constituie calculul rapid. Acesta este benefic pentru joc dar mai ales pentru jucator in sine si duce inevitabil la cresterea eficientei si a calitatii jocului. Odata cu perfectionarea stilului de joc, a prizei si a aruncarii un calcul rapid te scapa de eventualele stari de nervozitate care pot perturba aruncarea si jocul in sine.
Putem spune ca in darts avem 2 tipuri de competitii si anume:
- competitia interna (cu noi insine)
- jocul de darts
Competitia interna este de departe prima si cea mai grea dintre cele doua. Trebuie castigata deoarece din punct de vedere psihologic jocul de darts este un joc caracterizat de un stil propriu ce tine de individ dar mai ales de felul in care ne controlam si exteriorizam.
Multi jucatori de darts sunt descurajati de ceea ce dau adversarii lor, de ratarea unei lovituri simple sau mai ales de numarul cateodata prea mare de sageti necesare pentru a inchide jocul.
Pentru un joc prost intotdeauna se vor gasi scuze cat mai diverse insa adevarata cauza este neputinta de a realiza ceea ce ne dorim, neputinta de a ne controla furia generata de diversi factori sau lipsa de concentrare. Ne pare rau ca suntem neputinciosi si incercam sa proiectam vina asupra altcuiva.
Jocul de darts se practica de cele mai multe ori in locuri in care exista nenumarate elemente ce ne pot distrage atentia insa atata timp cat exista o concentrare maxima si incredere pe masura poti sa dai tripla, dubla, simpla sau bull exact atunci cand ai nevoie, la fel ca la antrenament. Un jucator de top intotdeauna iti va spune ca a ajuns acolo prin antrenament dar oare cati vor recunoaste ca adevaratul antrenament al lor a constat intr-un meci impotriva propriilor trairi, importiva emotiilor puternice dar mai cu seama un meci impotriva furiei necontrolate si a gandirii negative.
Desi suna un pic ciudat, atat la antrenament dar mai ales la concurs, fiecare ar trebui sa vorbeasca cu el insusi! Ciudat nu? Multi sportivi de performanta folosesc acest procedeu prin care se automotiveaza si care ii ajuta foarte mult in momentele dificile . Evident ca dia(mono)logul nu trebuie sa fie condimentat cu autojigniri si injuraturi.
In cazul jocului de darts o relaxare a corpului si a bratului, un calcul corespunzator inainte de fiecare sageata, o concentrare pe masura si un dialog intern folosind fraze precum "hai acum !", "poti mai mult", "foarte bine", "Inca o data", "o dau din prima", "nu e nimic o corectez cu urmatoarea sageata" si multe multe altele pot duce la o rasplatire adecvata exact in momentele dificile cand este nevoie de asa ceva. Multi substituie aceste fraze cu o imagine placuta sau un eveniment deosebit ce le confera o liniste interna care duce la eliminarea stresului si totodata ajuta la concentrarea in cadrul jocului.
Doar prin depasirea momentelor grele din timpul jocului vom reusi sa facem un joc bun si sa transferam presiunea pe adversar.
Legat de partea a doua, jocul de darts in sine, acesta se dezvolta in sute sau mii de ore de antrenament insa cel mai important aspect este acela prin care toti parametrii sunt monitorizati si analizati astfel incat sa se corecteze greselile exact acolo unde este nevoie.
Nu poti sa ramai constant fara antrenament cum nu poti sa iti imbunatatesti stilul de joc daca nu iti urmaresti greselile pentru a sti ce trebuie corectat. Foarte important este sa accepti si perioadele proaste care sunt inevitabile si care se corecteaza numai prin antrenament.
Folositi din plin simtul umorului, detasarea fata de momentele dificile, concentrarea maxima si ceea ce este cel mai important: sa incheiati jocul cu o strangere sincera a mainii adversarului.